Printer Friendly Version Poseta Zaštitnika građana g. Zorana Pašalića Slovačkoj i Ambasadi R. Srbije u Bratislavi @ 8 October 2018 12:26 PM

Zaštitnik građana Srbije g. mr Zoran Pašalić sa saradnicima posetio je Ambasadu Srbije u Bratislavi i u dugom srdačnom razgovoru razmenjena su mišljenja o najznačajnijim pitanjima vezanim za budućnost bilateralnih odnosa Srbije i Slovačke, u vezi sa delatnosti nezavisnih regulatornih i kontrolnih tela u dvema prijateljskim zemljama. Konstatovano je da u ovoj oblasti zemlje treba mnogo intenzivnije da sarađuju u budućnosti. Do posete je došlo u okviru niza međunarodnih kontakata koje je Zaštitnik građana imao sa kolegama u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Ambasador prof. dr Momčilo Babić je odao veliko priznanje g. Z. Pašaliću što je u proteklih godinu dana značajno doprineo stabilizaciji funkcionisanja institucije Zaštitnika građana Srbije i njeno preusmeravanje na pitanja iz svoje nadležnosti, koja su brojna, sadržajna i ne smeju imati karakter konfrontacije sa organima vlasti, čak i kada isti greše u nečemu, već ispravljanja tih grešaka i još bolje prevencije kroz nadzor nad propisima i aktima, koji mogu narušiti prava građana. Izveštaji Zaštitnika građana Srbije su sada znatno skraćeni, slični onima kakve podnose zaštitnici u ovim trima zemljama, a da pri tome nisu izgubili na aktuelnosti i jasnoći ukazivanja. Ambasador je podržao i označio kao fundamentalno potrebno da se u Srbiji, kao uostalom i Slovačkoj nadležnosti nadzora nad radom sudova u procesnim pitanjima, koja ne utiču na njihovu nezavisnost, već unapređuju efikasnost i smanjuju mogućnost kršenja prava građana postupanjem pravosudnih organa.

Ambasador je prisustvovao sastanku g. mr Z. Pašalića sa Prof. Judr M. Patakiovom zaštitnicom građana Slovačke. U veoma korisnom i inspirativnom razgovoru slovačka strana je pokazala zainteresovanost za saradnju i razmenu iskustava. Zaštitnica Patakiova je izrazila iznenađenje činjenicom da nadzor nad radom pravosuđa u Srbiji nije u delokrugu rada Zaštitnika građana, obzirom da je to Evropsko iskustvo, koje u Slovačkoj daje dobre rezultate. Ponudila je, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno, da srpskoj strani ustupi izveštaje i primere ukazivanja Zaštitnika građana u vezi rada sudova. Ovaj korisni sastanak pružio je priliku obema stranama da dalje rade na unapređenju funkcionisanja nezavisnih regulatornih i kontrolnih tela u obema zemljama.