Printer Friendly Version Посета Заштитника грађана г. Зорана Пашалића Словачкој и Амбасади Р. Србије у Братислави @ 8 October 2018 12:23 PM

Заштитник грађана Србије г. мр Зоран Пашалић са сарадницима посетио је Амбасаду Србије у Братислави и у дугом срдачном разговору размењена су мишљења о најзначајнијим питањима везаним за будућност билатералних односа Србије и Словачке, у вези са делатности независних регулаторних и контролних тела у двема пријатељским земљама. Констатовано је да у овој области земље треба много интензивније да сарађују у будућности. До посете је дошло у оквиру низа међународних контаката које је Заштитник грађана имао са колегама у Чешкој, Словачкој и Мађарској.

Амбасадор проф. др Момчило Бабић је одао велико признање г. З. Пашалићу што је у протеклих годину дана значајно допринео стабилизацији функционисања институције Заштитника грађана Србије и њено преусмеравање на питања из своје надлежности, која су бројна, садржајна и не смеју имати карактер конфронтације са органима власти, чак и када исти греше у нечему, већ исправљања тих грешака и још боље превенције кроз надзор над прописима и актима, који могу нарушити права грађана. Извештаји Заштитника грађана Србије су сада знатно скраћени, слични онима какве подносе заштитници у овим трима земљама, а да при томе нису изгубили на актуелности и јасноћи указивања. Амбасадор је подржао и означио као фундаментално потребно да се у Србији, као уосталом и Словачкој надлежности надзора над радом судова у процесним питањима, која не утичу на њихову независност, већ унапређују ефикасност и смањују могућност кршења права грађана поступањем правосудних органа.

Амбасадор је присуствовао састанку г. мр З. Пашалића са Проф. Јудр М. Патакиовом заштитницом грађана Словачке. У веома корисном и инспиративном разговору словачка страна је показала заинтересованост за сарадњу и размену искустава. Заштитница Патакиова је изразила изненађење чињеницом да надзор над радом правосуђа у Србији није у делокругу рада Заштитника грађана, обзиром да је то Европско искуство, које у Словачкој даје добре резултате. Понудила је, што је са задовољством прихваћено, да српској страни уступи извештаје и примере указивања Заштитника грађана у вези рада судова. Овај корисни састанак пружио је прилику обема странама да даље раде на унапређењу функционисања независних регулаторних и контролних тела у обема земљама.