Printer Friendly Version Ambasador M. Babić obišao most Slobode i susreo se sa njegovim idejnim tvorcem inženjerom i arhitektom M. Belačkom i glavnim tehničarem K. Konečnim @ 14 September 2018 11:53 AM

Ambasador Srbije prof. dr M. Babić obišao je, 13. septembra 2018, biciklistički i pešački most Slobode, koji se nalazi u bratislavskoj opštini Devinska Nova Ves i povezuje je sa austrijskim Šloshofom. Ambasador je imao priliku da most obiđe u pratnji idejnog tvorca mosta, inženjera i arhitekta M.Belačku i glavnog tehničara K.Konečnog. Inženjer Belaček je za projekat ovog mosta, 2014. godine, dobio prestižnu arhitektonsku nagradu CE.ZA.AR za najlepšu građevinu Slovačke.

Domaćini su predstavili celokupan projekat mosta, od ideje do realizacije. Preneli su da je 85% cene mosta finansirano sredstvima EU. Istakli su da se most nalazi u delu prirode koji se nalazi pod zaštitom obe države i da je to zahtevalo velika prilagođavanja artitektonskog rešenja, ali i načina izvođenja radova. Naglasili su da je arhitektonsko rešenje rezultat traženja efikasnog oblika, bio-dizajna i simetrične konstrukcije koja štedi energiju, sa velikim rasponom dela mosta preko reke i malim rasponom na obalama.

Ambasador Babić je istakao veliko zadovoljstvo prilikom da poseti ovo jedinstveno arhitektonsko delo. Sagovornicima je preneo interes za saradnju u oblasti arhitekture u okviru koje bi mogli biti uključeni studenti, ali i arhitekte. Ukazao je da se u glavnom gradu Srbije, Beogradu, očekuje izgradnja jednog pešačkog i biciklističkog mosta preko reke Save i da bi most Slobode mogao da bude odličan uzor.