Printer Friendly Version Амбасадор М. Бабић је обишао мост Слободе и сусрео се са његовим идејним творцем инжењером и архитектом М.Белачком и главним техничарем К.Конечним @ 14 September 2018 11:47 AM

Амбасадор Србије проф. др М. Бабић обишао је, 13. септембра 2018, бициклистички и пешачки мост Слободе, који се налази у братиславској општини Девинска Нова Вес и повезује је са аустријским Шлосхофом. Амбасадор је имао прилику да мост обиђе у пратњи идејног творца моста, инжењера и архитекта М.Белачку и главног техничара К.Конечног. Инжењер Белачек је за пројекат овог моста, 2014. године, добио престижну архитектонску награду CE.ZA.AR за најлепшу грађевину Словачке.

Домаћини су представили целокупан пројекат моста, од идеје до реализације. Пренели су да је 85% цене моста финансирано средствима ЕУ. Истакли су да се мост налази у делу природе који се налази под заштитом обе државе и да је то захтевало велика прилагођавања архитектонског решења, али и начина извођења радова. Нагласили су да је архитектонско решење резултат тражења ефикасног облика, био-дизајна и симетричне конструкције која штеди енергију, са великим распоном дела моста преко реке и малим распоном на обалама.

Амбасадор Бабић је истакао велико задовољство приликом да посети ово јединствено архитектонско дело. Саговорницима је пренео интерес за сарадњу у области архитектуре у оквиру које би могли бити укључени студенти, али и архитекте. Указао је да се у главном граду Србије, Београду, очекује изградња једног пешачког и бициклистичког моста преко реке Саве и да би мост Слободе могао да буде одличан узор.