Printer Friendly Version Poseta predsednika Narodne skupštine Slovačke Republike A. Danka Republici Srbiji, 6. i 7. juna 2018. @ 13 June 2018 09:03 AM

Tokom zvanične posete Republici Srbiji Andrej Danko, predsednik Narodne skupštine Republike Slovačke se sreo sa svojim domaćinom predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković, predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i sa predsednikom Vlade Anom Brnabić. Pored ovih susreta A. Danko se obratio narodnim poslanicima na Posebnoj sednici Narodne skupštine, susreo se sa predstavnicima slovačke nacionalne manjine, obišao je Muzej Jugoslavije i Kuću cveća, a zajedno sa generalnim sekretarom Predsednika Republike N. Selakovićem „pustio je u rad“ TV kanal „Folklorika“.

Predsednik RS A. Vučić razgovarao je sa A. Dankom o bilateralnim odnosima, regionalnoj situaciji i evrointegracijama. Konstatovao je da su bilateralni odnosi Srbije i Slovačke veoma dobri i prijateljski, ne samo zbog toga što Slovačka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, već i zbog iskrenog bratstva srpskog i slovačkog naroda, čijih više od 50.000 pripadnika živi u Srbiji. PR A. Vučić je podelio brigu zbog učestalih napada na Srbe na Kosmetu i rekao da je zbog mira i stabilnosti važno da se nastave razgovori u Briselu, sa ciljem pokušaja iznalaženja kompromisa sa Prištinom. Zahvalio je Slovačkoj na podršci evropskom putu Srbije. A. Danko je zahvalio na brizi koju srpska država pokazuje za prava slovačke nacionalne manjine i očuvanje slovačkog jezika i kulture. Istakao je da sa pažnjom prati kako se predsednik Vučić bori za nezavisnost Srbije i najviše interese srpskog naroda. Preneo je da će Slovačka nastaviti da snažno podržava proširenje EU, a pre svega evrointegracije Srbije, za koju smatra da bi trebalo da bude među prvima primljena u EU. On je izrazio spremnost Slovačke da sa Srbijom podeli iskustva iz procesa evrointegracija.

Tokom sastanka M. Gojković sa A. Dankom istaknuto je da Srbiju i Slovačku, tokom 100 godina duge istorije diplomatskih odnosa, vezuju tradicionalno dobri odnosi, zasnovani na bliskosti dva naroda, prijateljstvu i podršci kada god je to bilo potrebno, a da danas intenzivan politički dijalog na svim nivoima pokazuje jasnu spremnost za unapređenje i produbljivanje saradnje u brojnim oblastima. M. Gojković je zahvalila na kontinuiranoj podršci i principijelnom stavu Slovačke povodom poštovanja principa međunarodnog prava, odnosno poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. A. Danko je istakao da Slovačka čvrsto stoji uz Srbiju po pitanju Kosova i Metohije i da svoj principijelni stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije neće menjati.

Predsednik Vlade A. Brnabić i A. Danko su razgovarali o političkim i ekonomskim odnosima dveju država, evrointegracijama Srbije, kao i statusu srpske i slovačke nacionalne manjine. PV A. Brnabić je naglasila da je politička saradnja između dve države na veoma visokom nivou i da uporedo s tim naše narode vezuju bliski prijateljski odnosi kroz istoriju. Iskazala je zahvalnost za dosadašnju kontinuiranu i aktivnu podršku Slovačke u procesu pristupanja Srbije EU. A. Danko poručio je da Slovačka snažno podržava nastavak procesa proširenja EU u regionu Zapadnog Balkana, a pre svega evrointegracije Srbije, koju smatra ključnom zemljom regiona i strateškim partnerom Slovačke. Naglasio je da je Evropska unija, bez obzira na trenutne unutrašnje probleme, pre svega porodica država, u kojoj bi Slovačka pre svih želela da vidi Srbiju. Ukazao je na veoma dobar pristup Srbije kada su u pitanju prava slovačke nacionalne manjine, i istakao da Srbija prednjači u uspostavljanju standarda očuvanja jezika i kulture manjina, u odnosu na mnoge evropske države.