Printer Friendly Version Посета председника Народне скупштине Словачке Републике А. Данка Републици Србији, 6. и 7. јуна 2018. @ 13 June 2018 08:55 AM

Током званичне посете Републици Србији Андреј Данко, председник Народне скупштине Републике Словачке се срео са својим домаћином председником Народне скупштине Републике Србије Мајом Гојковић, председником Републике Србије Александром Вучићем и са председником Владе Аном Брнабић. Поред ових сусрета А. Данко се обратио народним посланицима на Посебној седници Народне скупштине, сусрео се са представницима словачке националне мањине, обишао је Музеј Југославије и Кућу цвећа, а заједно са генералним секретаром Председника Републике Н. Селаковићем „пустио је у рад“ ТВ канал „Фолклорика“.

Председник РС А. Вучић разговарао је са А. Данком о билатералним односима, регионалној ситуацији и евроинтеграцијама. Констатовао је да су билатерални односи Србије и Словачке веома добри и пријатељски, не само због тога што Словачка не признаје једнострано проглашену независност Косова, већ и због искреног братства српског и словачког народа, чијих више од 50.000 припадника живи у Србији. ПР А. Вучић је поделио бригу због учесталих напада на Србе на Космету и рекао да је због мира и стабилности важно да се наставе разговори у Бриселу, са циљем покушаја изналажења компромиса са Приштином. Захвалио је Словачкој на подршци европском путу Србије. А. Данко је захвалио на бризи коју српска држава показује за права словачке националне мањине и очување словачког језика и културе. Истакао је да са пажњом прати како се председник Вучић бори за независност Србије и највише интересе српског народа. Пренео је да ће Словачка наставити да снажно подржава проширење ЕУ, а пре свега евроинтеграције Србије, за коју сматра да би требало да буде међу првима примљена у ЕУ. Он је изразио спремност Словачке да са Србијом подели искуства из процеса евроинтеграција.

Током састанка М. Гојковић са А. Данком истакнуто је да Србију и Словачку, током 100 година дуге историје дипломатских односа, везују традиционално добри односи, засновани на блискости два народа, пријатељству и подршци када год је то било потребно, а да данас интензиван политички дијалог на свим нивоима показује јасну спремност за унапређење и продубљивање сарадње у бројним областима. М. Гојковић је захвалила на континуираној подршци и принципијелном ставу Словачке поводом поштовања принципа међународног права, односно поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије. А. Данко је истакао да Словачка чврсто стоји уз Србију по питању Косова и Метохије и да свој принципијелни став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије неће мењати.

Председник Владе А. Брнабић и А. Данко су разговарали о политичким и економским односима двеју држава, евроинтеграцијама Србије, као и статусу српске и словачке националне мањине. ПВ А. Брнабић је нагласила да је политичка сарадња између две државе на веома високом нивоу и да упоредо с тим наше народе везују блиски пријатељски односи кроз историју. Исказала је захвалност за досадашњу континуирану и активну подршку Словачке у процесу приступања Србије ЕУ. А. Данко поручио је да Словачка снажно подржава наставак процеса проширења ЕУ у региону Западног Балкана, а пре свега евроинтеграције Србије, коју сматра кључном земљом региона и стратешким партнером Словачке. Нагласио је да је Европска унија, без обзира на тренутне унутрашње проблеме, пре свега породица држава, у којој би Словачка пре свих желела да види Србију. Указао је на веома добар приступ Србије када су у питању права словачке националне мањине, и истакао да Србија предњачи у успостављању стандарда очувања језика и културе мањина, у односу на многе европске државе.