Printer Friendly Version Održano 8. zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Slovačke Republike, 4. i 5. juna 2018. godine u Bratislavi @ 12 June 2018 08:59 AM

Na zasedanju Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju srpsku delegaciju predvodio je kopredsednik dr Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, a slovačku delegaciju je predvodio kopredsednik P. Žiga, ministar privrede Slovačke. Od prethodnog zasedanja Mešovitog komiteta prošlo je tri godine te je utoliko više ovo bila odlična prilika za predstavnike dve države da doprinesu uspostavljanju novih modaliteta saradnje.

Delegacije su u okviru četiri radne grupe na ekspertskom nivou razgovarale o proširenju postojeće i uspostavljanju novih oblika saradnje u oblastima investicija, trgovine, turizma, zapošljavanja i socijalnih pitanja, energetike i zaštite životne sredine, inovacija, informacionih tehnologija, nauke i istraživanja, finansija, razvojne saradnje, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Dve delegacije istakle su značaj nastavka bilateralne saradnje, pre svega na polju ekonomije, ali i inovacija, digitalizacije i IT sektora. Kao značajne za saradnju dveju zemalja istaknute su i oblasti sajber bezbednosti, obrazovanja, kao i geologije i rudarstva. Slovačka strana je izrazila spremnost da Srbiji pomogne u razvoju elektronske uprave.

Tokom prvog dana, uz podršku Privredne komore Srbije i Slovačke agencije za podršku izvoza, SARIO, održan je Poslovni forum na kome su učestvovale firme iz obe države, a otvorili su ga kopredsednici Mešovitog komiteta, ministri dr N. Popović i P. Žiga.

Ministar N. Popović istakao je da je Poslovni forum Srbija-Slovačka doprineo povezivanju privrednika, što je posebno značajno za Srbiju, koja je usmerena na razvoj preduzetništva zasnovanog na inovacijama.

Ministar N. Popović se slovačkim domaćinima zahvalio na principijelnom stavu po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Na plenarnom zasedanju učesnicima se obratio i ambasador R.Srbije prof. dr M. Babić. Istakao je odlične odnose između dve države, i izneo nadu da će njihovom unapređenju doprineti i redovno održavanje MK. Naglasio je pozitivne utiske o Slovačkoj i Slovacima, koje je stekao od stupanja na dužnost ambasadora i istakao zahvalnost na poziciji Slovačke po pitanju KiM, citiravši izlaganje PV P.Pelegrinija na Češkoj televiziji kao potvrdu kontinuiteta ovog stava. Preneo je naš interes za unapređenje ekonomske saradnje i istakao da smatra da Vlade RS i SR treba da postave cilj ekonomske razmene od milijardu evra u narednim godinama.

Tokom boravka u Bratislavi ministar dr N. Popović je imao bilateralne sastanke sa P.Žigom, ministrom privrede i R.Rašijem potpredsednikom Vlade zaduženim za investicije i informatizaciju, kao i sa predstavnicima Slovačke agencije za energetiku i inovacije, a tokom posete Tehnološkom parku u okviru Fakulteta za materijale i tehnologije u Trnavi, imao je sastanak sa prof. dr J.Peterkom, dekanom Fakulteta.

Predstavnici srpskog Fonda za inovacionu delatnost i slovačke Agencije za energetiku i inovacije SR potpisali su Memorandum o saradnji.