Printer Friendly Version Одржано 8. заседање Мешовитог комитета за економску сарадњу између Републике Србије и Словачке Републике, 4. и 5. јуна 2018. године у Братислави @ 12 June 2018 08:53 AM

На заседању Мешовитог комитета за економску сарадњу српску делегацију предводио је копредседник др Ненад Поповић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој, а словачку делегацију је предводио копредседник П. Жига, министар привреде Словачке. Од претходног заседања Мешовитог комитета прошло је три године те је утолико више ово била одлична прилика за представнике две државе да допринесу успостављању нових модалитета сарадње.

Делегације су у оквиру четири радне групе на експертском нивоу разговарале о проширењу постојеће и успостављању нових облика сарадње у областима инвестиција, трговине, туризма, запошљавања и социјалних питања, енергетике и заштите животне средине, иновација, информационих технологија, науке и истраживања, финансија, развојне сарадње, као и у другим областима од заједничког интереса.

Две делегације истакле су значај наставка билатералне сарадње, пре свега на пољу економије, али и иновација, дигитализације и ИТ сектора. Као значајне за сарадњу двеју земаља истакнуте су и области сајбер безбедности, образовања, као и геологије и рударства. Словачка страна је изразила спремност да Србији помогне у развоју електронске управе.

Током првог дана, уз подршку Привредне коморе Србије и Словачке агенције за подршку извоза, САРИО, одржан је Пословни форум на коме су учествовале фирме из обе државе, а отворили су га копредседници Мешовитог комитета, министри др Н. Поповић и П. Жига.

Министар Н. Поповић истакао је да је Пословни форум Србија-Словачка допринео повезивању привредника, што је посебно значајно за Србију, која је усмерена на развој предузетништва заснованог на иновацијама.

Министар Н. Поповић се словачким домаћинима захвалио на принципијелном ставу по питању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.

На пленарном заседању учесницима се обратио и амбасадор Р. Србије проф. др М. Бабић. Истакао је одличне односе између две државе, и изнео наду да ће њиховом унапређењу допринети и редовно одржавање МК. Нагласио је позитивне утиске о Словачкој и Словацима, које је стекао од ступања на дужност амбасадора и истакао захвалност на позицији Словачке по питању КиМ, цитиравши излагање ПВ П.Пелегринија на Чешкој телевизији као потврду континуитета овог става. Пренео је наш интерес за унапређење економске сарадње и истакао да сматра да Владе РС и СР треба да поставе циљ економске размене од милијарду евра у наредним годинама.

Током боравка у Братислави министар др Н. Поповић је имао билатералне састанке са П.Жигом, министром привреде и Р.Рашијем потпредседником Владе задуженим за инвестиције и информатизацију, као и са представницима Словачке агенције за енергетику и иновације, а током посете Технолошком парку у оквиру Факултета за материјале и технологије у Трнави, имао је састанак са проф. др Ј.Петерком, деканом Факултета.

Представници српског Фонда за иновациону делатност и словачке Агенције за енергетику и иновације СР потписали су Меморандум о сарадњи.