Printer Friendly Version Promocija knjige „Evangelistička crkva Slovaka u Srbiji“, 13. maj 2018. u Bratislavi @ 16 May 2018 09:04 AM

Ambasador Republike Srbije u Bratislavi prof. dr Momčilo Babić prisustvovao je promociji knjige „Slovačka evangelistička crkva u Srbiji“, koja predstavlja prvu sveobuhvatnu istoriju ove crkve u slovačkom nacionalnom korpusu u Srbiji. Promocija je održana u Velikoj evangelističkoj crkvi u Bratislavi, a prisustvovali su brojni pripadnici Evangelističke crkve iz Slovačke i Srbije.

Pripadnici crkve su bili prijatno iznenađeni i obradovani prisustvom ambasadora Srbije na ovoj promociji i iskoristili su priliku da ga zamole da predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću prenese njihove najsrdačnije pozdrave. Ambasador im je uzvratio izjavom da on nije ambasador samo Srba, već svih građana Srbije uključujući vredne i radne Slovake, najbolju nacionalnu manjinu Srbije, kakvu bismo samo mogli poželeti svakom drugom većinskom narodu. Protestantska radna etika opisana u Veberovim delima u Srbiji je svakodnevno pred očima našeg naroda kroz ponašanje i odnos prema radu naših Slovaka i ona samo može da nadahnjuje druge naše građane.

Ova knjiga je ne samo istorijski dokument, već i značajno svedočanstvo o postojanju i neuništivoj istrajnosti Slovaka u Vojvodini, njihovom suživotu i zajedništvu sa Srbima i drugim nacionalnim manjinama u Srbiji.