Printer Friendly Version Промоција књиге „Евангелистичка црква Словака у Србији“, 13. мај 2018. у Братислави @ 16 May 2018 09:01 AM

Амбасадор Републике Србије у Братислави проф. др Момчило Бабић присуствовао је промоцији књиге „Словачка евангелистичка црква у Србији“, која представља прву свеобухватну историју ове цркве у словачком националном корпусу у Србији. Промоција је одржана у Великој евангелистичкој цркви у Братислави, а присуствовали су бројни припадници Евангелистичке цркве из Словачке и Србије.

Припадници цркве су били пријатно изненађени и обрадовани присуством амбасадора Србије на овој промоцији и искористили су прилику да га замоле да председнику Републике Србије Александру Вучићу пренесе њихове најсрдачније поздраве. Амбасадор им је узвратио изјавом да он није амбасадор само Срба, већ свих грађана Србије укључујући вредне и радне Словаке, најбољу националну мањину Србије, какву бисмо само могли пожелети сваком другом већинском народу. Протестантска радна етика описана у Веберовим делима у Србији је свакодневно пред очима нашег народа кроз понашање и однос према раду наших Словака и она само може да надахњује друге наше грађане.

Ова књига је не само историјски документ, већ и значајно сведочанство о постојању и неуништивој истрајности Словака у Војводини, њиховом суживоту и заједништву са Србима и другим националним мањинама у Србији.