Printer Friendly Version Obeležavanje 99. godišnjice pogibije generala dr Milana Rastislava Štefanika @ 7 May 2018 10:13 AM

 

U mestu Ivanka pri Dunaji održana je komemoracija povodom tragične pogibije jedne od najvećih istorijskih ličnosti Slovačke, dr Milana Rastislava Štefanika.

Ambasador prof. dr Momčilo Babić je zajedno sa predstavnicima javnog i političkog života Slovačke i mesta Ivanka pri Dunaji položio venac u ime Republike Srbije ovom znamenitom Slovaku. Ambasador Babić je uživao počasti i respekt kao i predstavnici Italije, Francuske i Češke koji su takođe prisustvovali ovom skupu.

Ambasadoru je poklonjena knjiga o mestu Ivanka pri Dunaju u kojoj se ističe slovačko-srpsko prijateljstvo iskovano još u vreme Kneza Miloša i posebno Kneza Mihajla Obrenovića za koga se kaže da je bio veliki prijatelj Ljudevita Štura i Slovaka.

Ovo malo mesto je pokazalo kako Slovačka i Srbija generalno treba da gledaju na uzajamne odnose dvaju naroda i država.

Komemoracija je organizovana od strane Matice Slovačke i mesta u kome je pre 99 godina izgubio život ovaj heroj slovačkog naroda, a učestvovali su predstavnici generalštaba, Ministarstva odbrane na čelu sa državnim sekretarom, kao i brojni kulturni i javni radnici.