Printer Friendly Version Обележавање 99. годишњице погибије генерала др Милана Растислава Штефаника @ 7 May 2018 09:59 AM

 

У месту Иванка при Дунаји одржана је комеморација поводом трагичне погибије једне од највећих историјских личности Словачке, др Милана Растислава Штефаника.

Амбасадор проф. др Момчило Бабић је заједно са представницима јавног и политичког живота Словачке и места Иванка при Дунаји положио венац у име Републике Србије овом знаменитом Словаку. Амбасадор Бабић је уживао почасти и респект као и представници Италије, Француске и Чешке који су такође присуствовали овом скупу.

Амбасадору је поклоњена књига о месту Иванка при Дунају у којој се истиче словачко-српско пријатељство исковано још у време Кнеза Милоша и посебно Кнеза Михајла Обреновића за кога се каже да је био велики пријатељ Људевита Штура и Словака.

Ово мало место је показало како Словачка и Србија генерално треба да гледају на узајамне односе двају народа и држава.

Комеморација је организована од стране Матице Словачке и места у коме је пре 99 година изгубио живот овај херој словачког народа, а учествовали су представници генералштаба, Министарства одбране на челу са државним секретаром, као и бројни културни и јавни радници.