Printer Friendly Version Prezentacija fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja @ 2 June 2017 09:25 AM

Pod pokroviteljstvom i uz logističku pomoć Ambasade, 30. maja 2017. godine, u organizaciji udruženja „Slovo“ iz Novog Sada i Udruženja Srba u Slovačkoj, u prostorijama Poljskog instituta u Bratislavi predstavljeno je fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg dokumenta srpskog književnog jezika napisanog ćirilicom, i prikazan film o Miroslavljevom jevanđelju „ U početku je bilo slovo“.

Promoteri projekta su pre projekcije filma govorili o istorijatu osam vekova dugog puta Miroslavljevog jevanđelja, nemog svedoka istorije srpskog naroda, koji je izbegao sudbinu mnogih drugih ukradenih i spaljenih knjiga.

Prezentaciji su prisustvovale ličnosti iz akademskog sveta, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici MIiEP Slovačke R., kao i naši građani na radu i boravku u Slovačkoj.

Otvarajući manifestaciju ambasador je, zahvalivši Ambasadi Republike Poljske i Poljskom institutu koji je besplatno ustupio prostorije, te udruženju „Slovo“ iz Novog Sada i Udruženju Srba u Slovačkoj, govorio o značaju Miroslavljevog jevanđelja.