Printer Friendly Version Презентација фототипског издања Мирослављевог јеванђеља @ 2 June 2017 09:17 AM

Под покровитељством и уз логистичку помоћ Амбасаде, 30. маја 2017. године, у организацији удружења „Слово“ из Новог Сада и Удружења Срба у Словачкој, у просторијама Пољског института у Братислави представљено је фототипско издање Мирослављевог јеванђеља, најстаријег документа српског књижевног језика написаног ћирилицом, и приказан филм о Мирослављевом јеванђељу „ У почетку је било слово“.

Промотери пројекта су пре пројекције филма говорили о историјату осам векова дугог пута Мирослављевог јеванђеља, немог сведока историје српског народа, који је избегао судбину многих других украдених и спаљених књига.

Презентацији су присуствовале личности из академског света, представници дипломатског кора, представници МИиЕП Словачке Р., као и наши грађани на раду и боравку у Словачкој.

Отварајући манифестацију амбасадор је, захваливши Амбасади Републике Пољске и Пољском институту који је бесплатно уступио просторије, те удружењу „Слово“ из Новог Сада и Удружењу Срба у Словачкој, говорио о значају Мирослављевог јеванђеља.