Printer Friendly Version Посета министра А.Вулина Словачкој @ 15 March 2017 09:43 AM

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р.Србије А.Вулин посетио је Словачку 13.3.2017. године и имао разговор са министром рада, социјалних питања и породице Ј.Рихтером.

У разговору два министра договорено је да Србија и Словачка ускоро потпишу нови споразум за бољу сигурност радника, који ће заштитити раднике који из Србије одлазе на рад у Словачку. Министри А.Вулин и Ј.Рихтер договорили су и успостављање директне комуникације између два ресорна министарства, односно инспекција за рад две земље. Србија и Словачка ће сарадњу на овом пољу остварити и са осталим земљама у региону - Мађарском, Чешком и Румунијом.

Министар Вулин је захвалио Влади Словачке на принципијелном ставу и непризнавању једнострано проглашене независности КиМ.

Министар Вулин је нагласио да нико у Србији не жели да наши радници иду из Србије, али да, ако то ипак учине, држава ће предузети све да их заштити. Додао је да је највећи интерес Србије да њени грађани остану да раде у Србији и да их нико не подстиче и охрабрује на одлазак, али да је Србија слободна земља и да свако може да је напусти када хоће. Министар Вулин је истакао да у сарадњи две земље не постоје проблеми, али да сви имамо проблем са несавесним агенцијама које искориштавају наше раднике, варају и словачку државу и послодавце у Словачкој. Указао је да радници из Србије раде на црно, немају социјално и пензионо осигурање и на тај начин оштећују и српску и словачку државу, али и себе јер за то немају уплаћен пензиони стаж.

Како би се том проблему стало на пут договорено је успостављање тешње сарадње два министарства, сарадње две инспекције рада, али и успостављање правног оквира како би заједно могли да раде на сузбијању рада на црно и нелегалних агенција.

Након разговора министри А.Вулин и Ј.Рихтер су одржали прес конференцију.

Министар А.Вулин је током посете Словачкој у српском војном меморијалу у Великом Међеру положио венац у знак пијетета према страдалим сународницима из Првог светског рата.