Printer Friendly Version Poseta ministra A.Vulina Slovackoj @ 15 March 2017 09:38 AM

Ministar za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja R.Srbije A.Vulin posetio je Slovacku 13.3.2017. godine i imao razgovor sa ministrom rada, socijalnih pitanja i porodice J.Rihterom.

U razgovoru dva ministra dogovoreno je da Srbija i Slovačka uskoro potpišu novi sporazum za bolju sigurnost radnika, koji će zaštititi radnike koji iz Srbije odlaze na rad u Slovačku. Ministri A.Vulin i J.Rihter dogovorili su i uspostavljanje direktne komunikacije između dva resorna ministarstva, odnosno inspekcija za rad dve zemlje. Srbija i Slovačka će saradnju na ovom polju ostvariti i sa ostalim zemljama u regionu - Mađarskom, Češkom i Rumunijom.

Ministar Vulin je zahvalio Vladi Slovačke na principijelnom stavu i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM.

Ministar Vulin je naglasio da niko u Srbiji ne želi da naši radnici idu iz Srbije, ali da, ako to ipak učine, država će preduzeti sve da ih zaštiti. Dodao je da je najveći interes Srbije da njeni građani ostanu da rade u Srbiji i da ih niko ne podstiče i ohrabruje na odlazak, ali da je Srbija slobodna zemlja i da svako može da je napusti kada hoće.

Ministar Vulin je istakao da u saradnji dve zemlje ne postoje problemi, ali da svi imamo problem sa nesavesnim agencijama koje iskorištavaju naše radnike, varaju i slovačku državu i poslodavce u Slovačkoj. Ukazao je da radnici iz Srbije rade na crno, nemaju socijalno i penziono osiguranje i na taj način oštećuju i srpsku i slovačku državu, ali i sebe jer za to nemaju uplaćen penzioni staž.

Kako bi se tom problemu stalo na put dogovoreno je uspostavljanje tešnje saradnje dva ministarstva, saradnje dve inspekcije rada, ali i uspostavljanje pravnog okvira kako bi zajedno mogli da rade na suzbijanju rada na crno i nelegalnih agencija.

Nakon razgovora ministri A.Vulin i J.Rihter su održali pres konferenciju.

Ministar A.Vulin je tokom posete Slovačkoj u srpskom vojnom memorijalu u Velikom Međeru položio venac u znak pijeteta prema stradalim sunarodnicima iz Prvog svetskog rata.