Printer Friendly Version Саопштење са радног састанка Јана Рихтера, министра за рад, породицу и социјална питања са амбасадором Републике Србије у Словачкој @ 21 February 2017 08:14 AM

Министар за рад, социјална питања и породицу, Јан Рихтер, примио је амбасадора Републике Србије у Словачкој Републици, Шанија Дермакуа. Разлог су биле информације средстава јавног информисања о запошљавању српских радника у словачким предузећима без радног уговора, што значи, и без социјалног осигурања.

Држављанима Србије, који раде у Словачкој, као и Словацима који раде у Републици Србији, права и давања везана за социјално осигурање гарантује Споразум између Словачке Републике и Републике Србије о социјалној заштити. Ова правила се односе и на делегиране раднике.

По основу радне дозволе, код нас је запослених 575 Срба, а по основу информационе карте – 5.249. Министар рада, Јан Рихтер, обавестио је амбасадора да словачки инспектори дугорочно контролишу и фирме које запошљавају већи број запослених особа из трећих земаља. ''Прелиминарна сазнања показују да до кршења забране нелегалног запошљавања долази од стране агенција за привремено запошљавање, пре свега мађарских и српских агенција. Одмах чим будемо располагали комплетним резултатима од стране испектората рада, сазнања ћу пренети српским колегама,'' изјавио је на састанку министар Рихтер. Уједно је замолио амбасадора да надлежним органима Републике Србије пренесе његову молбу да не заузимају став према информацијама из средстава јавног информисања пре него што буду познати закључци словачких инспекција.

Амбасадор Србије је оценио и ставио акценат на досадашњу сарадњу две државе, која није оптерећена икаквим отвореним питањима, и добре међусобне односе. ''У пуној мери смо свесни да ни у ком случају не долази до кршења права запослених од стране Словачке, већ проблем представљају агенције, које посредују у запошљавању и злоупотребљавају наше грађане,'' обавестио је амбасадор Шани Дермаку.

Две стране су се договориле да повећају интензитет комуникације и заједничког тражења решења овог проблема. Министар Рихтер је спреман да се било када састане са својим ресорним партнером. Сагласили су се и око потребе допуњаваља актуелног Меморандума о сарадњи између Министарства за рад, социјална питања и породицу Словачке Републике и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, односно око припреме новог Меморандума. Њиме би се регулисали, на пример, услови привременог запошљавања држављана Србије у Словачкој, а договорила би се такође, и ужа сарадња националних инпектората рада, бироа за запошљацање и уреда социјалног осигурања.