Printer Friendly Version Ministar odbrane Republike Srbije Zoran Đorđević u zvaničnoj poseti Slovačkoj Republici @ 7 December 2016 09:21 AM

Ministar odbrane Republike Srbije Zoran Đorđević boravio je 4. i 5. decembra 2016. godine u zvaničnoj poseti Slovačkoj Republici, na poziv ministra odbrane Slovačke Republike Petera Gajdoša.

Tokom posete ministri su potpisali Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između vlada Republike Srbije i Slovačke Republike, uz obostranu saglasnost da kontinuirani i intenzivni politički dijalog na svim nivoima, pozitivna iskustva, stečeno poverenje i čvrste veze iz zajedničkog angažmana u UN misiji na Kipru, kao i visok stepen razumevanja o globalnim pitanjima, predstavljaju odličnu osnovu za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Ministar Đorđević je zahvalio na podršci koju Slovačka pruža u evropskim integracijama i očuvanju suvereniteta Srbije.

Ministar Đorđević je ocenio bilateralnu vojnu saradnju razvijenom, uz mogućnost daljeg unapređenja, i kao ključni segment saradnje podržao nastavak zajedničkog angažovanja u misiji UNFICYP na Kipru. Istakao je pozitivna iskustva i odličnu saradnju pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Republike Slovačke u toj misiji i angažman pešadijskog voda Vojske Srbije u okviru slovačkog kontingenta.

Ministar Gajdoš je istakao je tradicionalne prijateljske odnose dve zemlje kao odličnu osnovu za kvalitetnu saradnju u oblasti odbrane. Potvrdio je podršku Slovačke na daljem putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Analizirajući aktuelnu političko-bezbednosnu situaciju u regionu i svetu, Đorđević i Gajdoš su istakli značaj mogućeg preduzimanju zajedničkih aktivnosti za sveobuhvatnije rešavanje bezbednosnih pretnji.

Tokom posete Slovačkoj ministar Đorđević je posetio Narodnu skupštinu i razgovarao sa predsednikom Odbora za bezbednost Antonom Hrnkom.

Ministar odbrane Zoran Đorđević prethodno je obišao i srpsko vojničko groblje u Velikom Međeru i položio venac na Spomen obeležje stradalim srpskim vojnicima.