Printer Friendly Version Министар одбране Републике Србије Зоран Ђорђевић у званичној посети Словачкој Републици @ 7 December 2016 09:17 AM

Министaр одбране Републике Србије Зоран Ђорђевић боравио је 4. и 5. децембра 2016. године у званичној посети Словачкој Републици, на позив министра одбране Словачке Републике Петера Гајдоша.

Током посете министри су потписали Споразум о сарадњи у области одбране између влада Републике Србије и Словачке Републике, уз обострану сагласност да континуирани и интензивни политички дијалог на свим нивоима, позитивна искуства, стечено поверење и чврсте везе из заједничког ангажмана у УН мисији на Кипру, као и висок степен разумевања о глобалним питањима, представљају одличну основу за даље унапређење сарадње у области одбране.

Министар Ђорђевић је захвалио на подршци коју Словачка пружа у европским интеграцијама и очувању суверенитета Србије.

Министар Ђорђевић је оценио билатералну војну сарадњу развијеном, уз могућност даљег унапређења, и као кључни сегмент сарадње подржао наставак заједничког ангажовања у мисији UNFICYP на Кипру. Истакао је позитивна искуства и одличну сарадњу припадника Војске Србије и Оружаних снага Републике Словачке у тој мисији и ангажман пешадијског вода Војске Србије у оквиру словачког контингента.

Министар Гајдош је истакао је традиционалне пријатељске односе две земље као одличну основу за квалитетну сарадњу у области одбране. Потврдио је подршку Словачке на даљем путу Србије ка Европској унији.

Анализирајући актуелну политичко-безбедносну ситуацију у региону и свету, Ђорђевић и Гајдош су истакли значај могућег предузимању заједничких активности за свеобухватније решавање безбедносних претњи.

Током посете Словачкој министар Ђорђевић је посетио Народну скупштину и разговарао са председником Одбора за безбедност Антоном Хрнком.

Министар одбране Зоран Ђорђевић претходно је обишао и српско војничко гробље у Великом Међеру и положио венац на Спомен обележје страдалим српским војницима.