Printer Friendly Version Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu @ 16 November 2016 09:43 AM

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, ambasador je 11. novembra 2016. godine posetio srpski vojni memorijal u Velikom Međeru i u 11:00 sati položio venac u znak pijeteta prema stradalim sunarodnicima.

Polaganju venaca su prisustvovali: dr Samuel Lojković, gradonačelnik Velikog Međera, sa saradnicima (u ime lokalnih organa samouprave takođe položili venac), Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj Rastislav Popović, sekretar Udruženja (takođe predstavnici Udruženja su položili venac), kao i nekoliko potomaka stradalih sunarodnika.

Gradonačelnik dr Samuel Lojković je u razgovoru sa ambasadorom podvukao tradicionalno prijateljske odnose između dve zemlje, kao i saradnju u oblasti održavanja vojnih memorijala.

Ambasador je zahvalio gradonačelniku na brizi oko očuvanja vojnog memorijala i ponovio spremnost Ambasade i nadležnih organa Republike Srbije da sarađuju u ovoj oblasti.

U organizaciji Ministarstva odbrane Slovačke Republike i Udruženja vojnih veterana, u Bratislavi, na vojnom groblju Petržalka-Kopčani, 11. novembra 2016. godine položeni su venci u spomen ubijenim vojnicima u Prvom svetskom ratu, a ispred grobova stradalih vojnika simbolično su stavljeni crveni makovi. Komemoraciji je prisustvovao veliki broj zvanica, posebno pripadnika mlade generacije (studenti i srednjoškolci) , što su svi učesnici u programu ocenili izuzetno značajnim. Prisutnima se obratio Peter Gajdoš, ministar odbrane Slovačke, kao i Anton Hrnko, predsedavajući Odbora za bezbednost i odbranu u Parlamentu Slovačke Republike.

Komemoraciji su prisustvovali takođe, načelnik Generalštaba OS Slovačke, šef Kancelarije predsednika Slovačke Republike, gradonačelnik Bratislave, članovi diplomatskog kora, predstavnici organizacija veterana i antifašista, kao i građani Bratislave. Ispred Ambasade je prisustvovala Vera Ostojić, ministar savetnik.

U Novim Zamkama je obnovljen spomenik žrtvama Prvog svetskog rata. Tim povodom, na poziv gradonačelnika Otokara Klajna, komemoraciji je prisustvovala Itana Pavićević, prvi savetnik u MSP.