Printer Friendly Version Oбележавање Дана примирја у Првом светском рату @ 16 November 2016 09:34 AM

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, амбасадор је 11. новембра 2016. године посетио српски војни меморијал у Великом Међеру и у 11:00 сати положио венац у знак пијетета према страдалим сународницима.

Полагању венаца су присуствовали: др Самуел Лојковић, градоначелник Великог Међера, са сарадницима (у име локалних органа самоуправе такође положили венац), Стане Рибич, председник Удружења Срба у Словачкој, Растислав Поповић, секретар Удружења (такође, представници Удружења су положили венац), као и неколико потомака страдалих сународника.

Градоначелник др Самуел Лојковић је у разговору са амбасадором подвукао традиционално пријатељске односе између две земље, као и сарадњу у области одржавања војних меморијала.

Амбасадор је захвалио градоначелнику на бризи око очувања војног меморијала и поновио спремност Амбасаде и надлежних органа Републике Србије да сарађују у овој области.

У организацији Министарства одбране Словачке Републике и Удружења војних ветерана, у Братислави, на војном гробљу Петржалка-Копчани, 11. новембра 2016. године положени су венци у спомен убијеним војницима у Првом светском рату, а испред гробова страдалих војника симболично су стављени црвени макови. Комеморацији је присуствовао велики број званица, посебно припадника младе генерације (студенти и средњошколци) , што су сви учесници у програму оценили изузетно значајним. Присутнима се обратио Петер Гајдош, министар одбране Словачке, као и Антон Хрнко, председавајући Одбора за безбедност и одбрану у Парламенту Словачке Републике.

Комеморацији су присуствовали такође, начелник Генералштаба ОС Словачке, шеф Канцеларије председника Словачке Републике, градоначелник Братиславе, чланови дипломатског кора, представници организација ветерана и антифашиста, као и грађани Братиславе. Испред Амбасаде је присуствовала Вера Остојић, министар саветник.

У Новим Замкама је обновљен споменик жртвама Првог светског рата. Тим поводом, на позив градоначелника Отокара Клајна, комеморацији је присуствовала Итана Павићевић, први саветник у МСП.