Printer Friendly Version Otvaranje izložbe "Ivo Andrić pisac i (ili) diplomata" @ 16 November 2016 09:29 AM

Na poziv direktora Istočnoslovačkog muzeja u Košicama, u svojstvu počasnog pokrovitelja, 10. novembra 2016. godine, ambasador je svečano otvorio izložbu "Ivo Andrić pisac i (ili) diplomata autorke Tatjane Korićanin. Izložba će biti postavljena do 20. februara 2017. godine.

S obzirom da je slovačkoj javnosti poznat književni opus Ive Andrića, za otvаranje izložbe je vladalo izuzetno interesovanje. Prisustvovalo je preko 100 zvanica.

Među zvanicama su bili i dr Zdenko Trebulja, predsednik Košičkog samoupravnog regiona, dr Ričard Raši, gradonačelnik Košica sa svojim saradnicima, Eva Dekanovska, počasni konzul Republike Srbije u Slovačkoj Republici sa sedištem u Košicama, kao i ličnosti iz javnog i kulturnog života Košičkog samoupravnog kraja.

U svom obraćanju ambasador je predstavio našeg istaknutog nobelovca u svetlu pisca i diplomate, koji je zahvaljujući intenzivnoj diplomatskoj karijeri boravio u mnogim evropskim gradovima kao diplomata Kraljevine SHS, potom Kraljevine Jugoslavije. Od Vatikana, Bukurešta, Trsta, Graca, Marseja, Pariza, Madrida, Brisela, Ženeve do Berlina, Andrić je u svakom od tih gradova pronalazio inspiraciju za svoja dela, istakao je ambasador.

Tatjana Korićanec, autorka izložbe i direktorka Muzeja grada Beograda, istakla je da se ovim gostovanjem nastavlja uspešna saradnja Muzeja grada Beograda i Istočnoslovačkog muzeja. Osvrnula se na već razmenjene izložbe i perspektive dalje saradnje, te istakla da je otvaranje izložbe još jedna potvrda uspešnih partnerskih odnosa institucija dve države u oblasti kulture.