Printer Friendly Version Отварање изложбе "Иво Андрић писац и (или) дипломата" @ 16 November 2016 09:25 AM

На позив директора Источнословачког музеја у Кошицама, у својству почасног покровитеља, 10. новембра 2016. године, амбасадор је свечано отворио изложбу „Иво Андрић писац и (или) дипломата“ ауторке Татјане Корићанец. Изложба ће бити постављена до 20. фебруара 2017. године.

С обзиром да је словачкој јавности познат књижевни опус Иве Андриће, за отварање изложбе је владало изузетно интересовање. Присуствовало је преко 100 званица.

Међу званицама су били и др Зденко Требуља, председник Кошичког самоуправног краја, др Ричард Раши, градоначелник Кошица са својим сарадницима, Ева Декановска, почасни конзул Републике Србије у Словачкој Републици са седиштем у Кошицама, као и личности из јавног и културног живота Кошичког самоуправног краја.

У свом обраћању амбасадор је представио нашег истакнутог нобеловца у светлу писца и дипломате, који је захваљујући интензивној дипломатској каријери боравио у многим европским градовима као дипломата Краљевине СХС, потом и Краљевине Југославије. Од Ватикана, Букурешта, Трста, Граца, Марсеја, Париза, Мадрида, Брисела, Женеве до Берлина, Андрић је у сваком од тих градова проналазио инспирацију за своја дела, истакао је амбасадор.

Татјана Корићанец, ауторка изложбе и директорка Музеја града Београда, истакла је да се овим гостовањем наставља успешна сарадња Музеја града Београда и Источнословачког музеја. Осврнула се на већ размењене изложбе и перспективе даље сарадње, те истакла да је отварање изложбе још једна потврда успешних партнерских односа институција две државе у области културе.