Printer Friendly Version OTKRIVANJE SPOMENIKA VELIKOM SRPSKOM PESNIKU JOVANU JOVANOVIĆU ZMAJU U MODRI @ 7 October 2016 01:18 PM

Predsednik Vlade srpske Autonomne pokrajine Vojvodine Igor Mirović 6.10.2016. je u gradu Modra, u Slovačkoj, otkrio spomenik srpskom velikom pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju. U svom obraćanju zahvalio se gradonačelniku Modre i svim prijateljima u Slovačkoj što su do kraja podržavali ovu izuzetno značajnu inicijativu.

„Zmaj je bio ne samo dečji pesnik, već i snažan nacionalni delatnik, poslanik, lekar, veliki borac za prava srpskog naroda u drugoj polovini 19. veka. Ovde u Slovačkoj, u Modri, Zmaj se školovao i zavoleo slovački narod i doživotno ostao prijatelj Slovačke i Slovaka. Slovačke teme nalaze se u više Zmajevih pesama, a mi danas nastavljamo Zmajevim stopama gde je on na slovačko-srpske odnose i veze uvek gledao sa snažnim simpatijama. Danas mi nastavljamo Zmajevim stopama šireći prijateljstvo, zajednički život Srba i Slovaka u Srbiji, posebno u Vojvodini, negujući kulturu, književnost, pozorišnu umetnost i očuvanje tradicionalnih vrednosti i tim bogatstvom se ponosimo“, poručio je Igor Mirović.

Spomenik je postavljen ispred zgrade nekadašnjeg Liceja, danas Memorijalne gimnazije, koju je pored Zmaja pohađao i Dositej Obradović, još jedan velikan srpske književnosti. Svečanost je upriličena u organizaciji Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici i Udruženja Srba iz Slovačke. Bista Jovana Jovanovića Zmaja rad je vajara Đorđa Lazića Ćapše iz Sremskih Karlovaca.

Na svečanosti, povodom otkrivanja spomenika, goste su pozdravili i ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Nj.E. Šani Dermaku, gradonačelnik Modre Juraj Petrakovič i predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj Stane Ribič.

Gradonačelnik Modre Juraj Petrakovič zahvalio se na ostvarenoj saradnji povodom postavljanja spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju i izrazio nadu da se ovim činom unapređuje tradicionalno prijateljstvo dva slovenska naroda i države. On je potvrdio da današnji događaj takođe ima veliki značaj za Modru, o čemu govori i finansijska podrška Vlade Slovačke ovom projektu. Posebnu zahvalnost izrazio je ambasadoru Republike Srbije u Slovačkoj Nj.E. Šani Dermakuu.

U delegaciji Pokrajinske vlade, u poseti Republici Slovačkoj, bili su i Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i njegov zamenik Nebojša Kuzmanović, koji je i autor knjige „Nađmeđerska dolina smrti Rista Kovijanića“, prezentovane tokom ove posete. Oni su zajedno sa predsednikom Igorom Mirovićem 6.10.2016. obišli i srpski vojni memorijal u Velikom Međeru i položili venac na spomen-ploču, u znak pijeteta prema srpskim vojnicima i internircima u Prvom svetskom ratu, koji su stradali u tom logoru.

Srpsko groblje Veliki Međer, posle Zejtinlika, najveća je srpska grobnica izvan otadžbine, gde je stradalo oko 6.000 logoraša.