Printer Friendly Version ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА ВЕЛИКОМ СРПСКОМ ПЕСНИКУ ЈОВАНУ ЈОВАНОВИЋУ ЗМАЈУ У МОДРИ @ 7 October 2016 01:12 PM

Председник Владе српске Аутономне покрајине Војводине Игор Мировић 6.10.2016. је у граду Модра, у Словачкој, открио споменик српском великом песнику Јовану Јовановићу Змају. У свом обраћању захвалио се градоначелнику Модре и свим пријатељима у Словачкој што су до краја подржавали ову изузетно значајну иницијативу.

„Змај је био не само дечји песник, већ и снажан национални делатник, посланик, лекар, велики борац за права српског народа у другој половини 19. века. Овде у Словачкој, у Модри, Змај се школовао и заволео словачки народ и доживотно остао пријатељ Словачке и Словака. Словачке теме налазе се у више Змајевих песама, а ми данас настављамо Змајевим стопама где је он на словачко-српске односе и везе увек гледао са снажним симпатијама. Данас ми настављамо Змајевим стопама ширећи пријатељство, заједнички живот Срба и Словака у Србији, посебно у Војводини, негујући културу, књижевност, позоришну уметност и очување традиционалних вредности и тим богатством се поносимо“, поручио је Игор Мировић.

Споменик је постављен испред зграде некадашњег Лицеја, данас Меморијалне гимназије, коју је поред Змаја похађао и Доситеј Обрадовић, још један великан српске књижевности. Свечаност је уприличена у организацији Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици и Удружења Срба из Словачке. Биста Јована Јовановића Змаја рад је вајара Ђорђа Лазића Ћапше из Сремских Карловаца.

На свечаности, поводом откривања споменика, госте су поздравили и амбасадор Републике Србије у Словачкој Њ.Е. Шани Дермаку, градоначелник Модре Јурај Петракович и председник Удружења Срба у Словачкој Стане Рибич.

Градоначелник Модре Јурај Петракович захвалио се на оствареној сарадњи поводом постављања споменика Јовану Јовановићу Змају и изразио наду да се овим чином унапређује традиционално пријатељство два словенска народа и државе. Он је потврдио да данашњи догађај такође има велики значај за Модру, о чему говори и финансијска подршка Владе Словачке овом пројекту. Посебну захвалност изразио је амбасадору Републике Србије у Словачкој Њ.Е. Шани Дермакуу.

У делегацији Покрајинске владе, у посети Републици Словачкој, били су и Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и његов заменик Небојша Кузмановић, који је и аутор књиге „Нађмеђерска долина смрти Риста Ковијанића“, презентоване током ове посете. Они су заједно са председником Игором Мировићем 6.10.2016. обишли и српски војни меморијал у Великом Међеру и положили венац на спомен-плочу, у знак пијетета према српским војницима и интернирцима у Првом светском рату, који су страдали у том логору.

Српско гробље Велики Међер, после Зејтинлика, највећа је српска гробница изван отаџбине, где је страдало око 6.000 логораша.