Printer Friendly Version Održano 6. zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Slovačke Republike @ 3 December 2014 01:40 PM

U Bratislavi je 1. i 2. decembra 2014.g. održano 6. zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Slovačke Republike. Srpsku delegaciju je predvodila potpredsednik Vlade i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, dok je slovačku stranu predvodio ministar privrede Pavol Pavlis.

Tokom boravka PPV i MGSI prof. dr Z.Mihajlović u Bratislavi održan je bilateralni susret sa slovačkim PPV i MIiEP M.Lajčakom, i tom prilikom je potpisan Sporazum o međunarodnom kombinovanom transportu između vlada Republike Srbije i Slovačke Republike. Takođe, PPV i MGSI prof. dr Z.Mihajlović se sastala sa kopredsedavajućim Mešovitim komitetom sa slovačke strane ministrom privrede P.Pavlisom, sa kojim je razgovarala o mogućnostima za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje.

Dve strane su u okviru pet radnih grupa na ekspertskom nivou razgovarale o unapređenju saradnje u oblastima zajedničkih investicija i bilateralne trgovine, energetike, saobraćaja, poljoprivrede, ratarstva i povrtarstva, vodoprivrede i zaštite životne sredine, kao i finansija.

Tokom boravka u Bratislavi PPV i MGSI prof. dr Z.Mihajlović sastala se sa predstavnicima kompanija koje su zainteresovane za ulaganje u Srbiju.

Drugog dana zasedanja Mešovitog komiteta je održan poslovni forum u organizaciji agencija za promociju investicija i trgovine dve zemlje, SIEPA i SARIO, na kome su predstavljene mogućnosti za ulaganje u Srbiju od strane predstavnika SIEPA, dok je predstavnik slovačkog Ministarstva finansija održao prezentaciju o opcijama za finansiranje projekata iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj. Nakon prezentacija, održani su bilateralni susreti predstavnika kompanija iz Srbije i Slovačke.