Printer Friendly Version Susret ambasadora Šanija Dermakua sa prvom potpredsednicom Narodne skupštine Slovačke Janom Lašakovom @ 26 November 2014 02:25 PM

Ambasador Š.Dermaku posetio je 26. novembra 2014.g. Narodnu skupštinu Slovačke i razgovarao sa potpredsednicom, predsednicom poslaničke grupe SMER-SD i predsednicom parlamentarne Grupe prijateljstva sa Srbijom Janom Lašakovom.

Razgovarano je o sveukupnim odnosima dve zemlje i mogućnostima za njihovo dalje unapređenje. J.Lašakova je naglasila da su odnosi Srbije i Slovačke tradicionalno dobri i prijateljski. Ponovila je podršku Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Podržana su nastojanja Srbije da se pitanje KiM reši dijalogom. Izraženo je uvažavanje za napore i spremnost koju Srbija pokazuje u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom. J.Lašakova je jasno naglasila i da će Slovačka pružiti punu podršku Srbiji u procesu evrointegracija. Pohvaljeni su napori koje Vlada Srbije preduzima na polju reformi i pružena podrška skorom otvaranju pregovaračkih poglavlja. Obostrano je istaknuta neophodnost daljeg unapređenja ekonomskih odnosa dve zemlje. Konstatovano je da slovačka nacionalna manjina u Srbiji predstavlja značajnu sponu između dveju država, kao i da je položaj i status nacionalnih zajednica u Srbiji uređen daleko iznad standarda EU.

J.Lašakova je izrazila želju i za nastavkom i daljim unapređenjem parlamentarne saradnje.