Printer Friendly Version Сусрет амбасадора Шанија Дермакуа са првом потпредседницом Народне скупштине Словачке Јаном Лашаковом @ 26 November 2014 02:16 PM

Амбасадор Ш.Дермаку посетио је 26. новембра 2014.г. Народну скупштину Словачке и разговарао са потпредседницом, председницом посланичке групе СМЕР-СД и председницом парламентарне Групе пријатељства са Србијом Јаном Лашаковом.

Разговарано је о свеукупним односима две земље и могућностима за њихово даље унапређење. Ј.Лашакова је нагласила да су односи Словачке и Србије традиционално добри и пријатељски. Поновила је подршку Словачке територијалном интегритету и суверентитету Србије. Подржана су настојања Србије да се питање КиМ реши дијалогом. Изражено је уважавање за напоре и спремност коју Србија показује у циљу нормализације односа са Приштином. Ј.Лашакова је јасно нагласила и да ће Словачка пружити пуну подршку Србији у процесу евроинтеграција. Похваљени су напори које Влада Србије предузима на пољу реформи и пружена подршка скором отварању преговарачких поглавља. Обострано је истакнута неопходност даљег унапређења економских односа две земље. Констатовано је да словачка национална мањина у Србији представља значајну спону између двеју држава, као и да је положај и статус националних заједница у Србији уређен далеко изнад стандарда ЕУ.  

Ј.Лашакова је изразила жељу и за наставком и даљим унапређењем парламентарне сарадње.