Printer Friendly Version Први светски рат и његова евалуација у историографији, сусрет словачких и српских историчара, Братислава, 14. новембар 2014.г. @ 17 November 2014 12:16 PM

У организацији Словачког историјског института, Историјског одбора Матице Словачке, Удружења Срба у Словачкој и СПДК „Просвјета” из Аустрије, а под покровитељством Амбасаде, организован је сусрет словачких и српских историчара и диксусија на тему „Први светски рат и његова евалуација у историографији”. Учесници у дискусији су били: академик Љубодраг Димић (члан Одбора за историју 20. века САНУ), проф. Срђан Мијалковић (председник „Просвјете”), др Иван Мрва (Филозофски факултет Ћирило и Методије у Трнави), др Антон Хрнко (Историјски одбор Матице Словачке) и др Петар Мулик (Словачки историјски институт).

Академик Љ.Димић је представио књигу „Србија у Великом рату 1914-1918”, чији је коаутор са др Миром Радојевић. Навео је да књига садржи нову научну синтезу о улози и месту Србије и српског народа у Првом светском рату, указује на стварне узроке рата и нуди резултате српске историографије, од Берлинског конгреса до краја Првог светског рата, а коришћена су и кључна дела европске историографије.

Учеснике дискусије поздравио је и амбасадор.