Printer Friendly Version Prvi svetski rat i njegova evaluacija u istoriografiji, susret slovačkih i srpskih istoričara, Bratislava, 14. novembar 2014.g. @ 17 November 2014 12:07 PM

U organizaciji Slovačkog istorijskog instituta, Istorijskog odbora Matice Slovačke, Udruženja Srba u Slovačkoj i SPKD „Prosvjeta” iz Austrije, a pod pokroviteljstvom Ambasade, organizovan je susret slovačkih i srpskih istoričara i diskusija na temu „Prvi svetski rat i njegova evaluacija u istoriografiji”. Učesnici u diskusiji su bili: akademik Ljubodrag Dimić (član Odbora za istoriju 20. veka SANU), prof. Srđan Mijalković (predsednik „Prosvjete”), dr Ivan Mrva (Filozofski fakultet Ćirilo i Metodije u Trnavi), dr Anton Hrnko (Istorijski odbor Matice Slovačke) i dr Petar Mulik (Slovački istorijski institut).

Akademik Lj.Dimić je predstavio knjigu „Srbija u Velikom ratu 1914-1918”, čiji je koautor sa dr Mirom Radojević. Naveo je da knjiga sadrži novu naučnu sintezu o ulozi i mestu Srbije i srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, ukazuje na stvarne uzroke rata i nudi rezultate srpske istoriografije, od Berlinskog kongresa do kraja Prvog svetskog rata, a korišćena su i ključna dela evropske istoriografije.

Učesnike diskusije pozdravio je i ambasador.