Printer Friendly Version Учешће министра Дачића на Годишњем састанку МИП Вишеградске групе и МИП Западног Балкана @ 31 October 2014 05:10 PM

„Господине председавајући,

Уважени министри,

Даме и господо,

Желео бих на почетку да се захвалим нашем домаћину на организацији овог скупа у Братислави, граду богате историје, најзначајнијем политичком, културном и економском центру Словачке и једном од најзначајнијих у Европској унији. Овај састанак је још једна прилика за суштинску размену мишљења чланица Вишеградске групе и министара Западног Балкана о актуелним политичким и економским темама.

Моје, као и иступање мог колеге из Босне и Херцеговине, фокусирано је на „добро управљање и економску ситуацију". Развој економије а као предуслов тога, успостављање одрживог, доброг управљања, недвосмислено су међу кључним питањима у контексту развоја региона Западног Балкана у целини. Уверен сам да ће наша данашња размена мишљења, а посебно чињеница да долази до успостављања једне нове регионалне структуре - Фонда за Западни Балкан, допринети иницирању низа регионалних пројеката чија ће реализација бити додатни подстицај развоју стабилности, међусобне сарадње а тиме и економском напретку у региону. Вишегодишња искуства Међународног вишеградског фонда у том смислу за нас ће бити посебно драгоцена. Србија настоји да пружи конкретан допринос јачању доброг управљања и повезивања на регионалном плану што потврђује и недавно одржана Конференција министара спољних послова и економије Западног Балкана у Београду на поменуте теме.

На Конференцији је усвојена Заједничка изјава у којој је потврђено да регионална сарадња и економска стабилност представљају заједничко „средство" за постизање европских стандарда и испуњавање критеријума за чланство у ЕУ, што је процес који треба да донесе добробит грађанима и пре самог пуноправног чланства. Уверен сам да ће београдска Конференција као наставак процеса у оквиру кога је августа ове године у Берлину, на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел, одржана конференција о Западном Балкану, значајно допринети јачању и повезивању локалних економија у региону. Њено одржавање је још једна потврда наше опредељености за активан рад на унапређењу регионалне сарадње и стабилности, а њен успех и позитивна атмосфера у којој је протекла још један показатељ промењеног стања односа на Западном Балкану.

Даме и господо,

Кључни спољнополитички приоритет Републике Србије је пуноправно чланство у ЕУ а визија заједничке европске будућности је визија свих нас на Западном Балкану. Република Србија спроводи убрзане реформе како би достигла највише европске стандарде у свим областима и тиме испунила критеријуме за чланство.

План Владе Србије за излазак из економске кризе заснован је на мерама штедње али и на озбиљнијем приливу буџетских прихода, тако што ће уместо повећања пореза а у циљу увећања пореских прихода бити повећан обим наплате. Окончање процеса приватизације предвиђено је за 2016. годину. Међу мерама које тренутно спроводимо у циљу повећања производње и привлачења страних инвестиција су и фискална консолидација, давање олакшица при запошљавању нових радника, обезбеђивање једнаког третмана малих и великих трговаца, увођење једноставнијих процедура и прописа, ефикаснија инспекцијска и царинска контрола.

Континуирано радимо на унапређењу пословног амбијента за стране инвеститоре. Влада Србије посебну пажњу посвећује слободним зонама као једном од начина за привлачење директних страних инвестиција. У Србији постоји 12 таквих зона у којима је прошле године пословало 226 предузећа што је 30% више у поређењу са претходном годином. Извоз робе из слободних зона прошле године увећан је за 143% и износио је 2,1 милијарду евра, што чини петину укупног извоза Србије.

Заједнички је интерес свих нас у региону Западног Балкана спровођење успешних реформи с циљем да се успоставе ефикасни економски системи што ће омогућити подизање животног стандарда и свеопштег квалитета живота. То наравно није могуће без инфраструктурног повезивања на нивоу региона. Управо имајући то у виду на Конференцији у Београду постигнута је сагласност око више заједничких инфраструктурних пројеката на којима ће се у будућности радити.

„Вишеградска група" са својим практичним искуством представља за нас веома користан модел регионалне сарадње. Од посебног је значаја да њене чланице, као конструктивни и одговорни европски партнери, наставе да подржавају процес проширења ЕУ, а тиме и развој и унапређење безбедности и стабилности европског континента у целини. Желео бих да изразим задовољство што чланице Вишеградске групе и она сама као регионална целина остају отворене за сарадњу са Западним Балканом на бази заједничких европских вредности и принципа, чему смо спремни да пружимо значајан допринос потврђујући да смо поуздан партнер. Хвала на пажњи."