Printer Friendly Version Otkrivanje spomen ploče Arseniju Boljeviću i Savi Poljanecu, pilotima JKRV i učesnicima SNU @ 28 October 2014 05:12 PM

Ceremoniji, u organizaciji Ambasade Srbije u Bratislavi, MO i MUP Slovačke R. i Udruženja Srba u Slovačkoj, prisustvovalo je više od 100 osoba, među kojima i učesnici Slovačkog narodnog ustanka.

Program ceremonije je obuhvatio: otkrivanje spomen ploče od strane ambasadora i Miroslava Korbe, brigadnog generala i komandanta vazduhoplovnih snaga Slovačke R; polaganje venaca; intoniranje himni R.Srbije i Slovačke R; obilazak počasne jedinice Komande ratnog vazduhoplovstva Slovačke R; svečani govori ambasadora R.Srbije, Miroslava Korbe, brigadnog generala i komandanta vazduhoplovnih snaga Slovačke R. i dr Šumihrasta (Vojno istorijski institut); čitanje ukaza Martina Glvača, ministra odbrane Slovačke R, o posthumnom odlikovanju pilota i uručenje odlikovanja članovima porodice i intoniranje slovačke rodoljubive pesme iz XIX veka „Ko gori za istinu”.

Drugi deo ceremonije odvijao se u Muzeju Slovačkog narodnog ustanka u Banskoj Bistrici. Tom prilikom Udruženje Srba u Slovačkoj dodelilo je i medalje članovima porodice Save Poljaneca i Arsenija Božovića.