Printer Friendly Version Откривање спомен плоче Арсенију Бољевићу и Сави Пољанецу, пилотима ЈКРВ и учесницима СНУ @ 28 October 2014 05:03 PM

Церемонији, у организацији Амбасаде Србије у Братислави, МО и МУП Словачке Р. и Удружења Срба у Словачкој, присуствовало је више од 100 особа, међу којима и учесници Словачког народног устанка.

Програм церемоније је обухватио: откривање спомен плоче од стране амбасадора и Мирослава Корбе, бригадног генерала и команданта ваздухопловних снага Словачке Р; полагање венаца; интонирање химни Р.Србије и Словачке Р; обилазак почасне јединице Команде ратног ваздухопловства Словачке Р; свечани говори амбасадора Р.Србије, Мирослава Корбе, бригадног генерала и команданта ваздухопловних снага Словачке Р. и др Шумихраста (Војно историјски институт); читање указа Мартина Глвача, министра одбране Словачке Р, о постхумном одликовању пилота и уручење одликовања члановима породице и интонирање словачке родољубиве песме из XIX века „Ко гори за истину“.

Други део церемоније одвијао се у Музеју Словачког народног устанка у Банској Бистрици. Том приликом Удружење Срба у Словачкој доделило је и медаље члановима породице Саве Пољанеца и Арсенија Бољевића.