Printer Friendly Version Dodela skulpture raspuklog srca u kamenu Ambasadi Republike Srbije u Bratislavi @ 18 July 2014 11:06 AM

U organizaciji Udruženja Franciska Martinenga, i pod pokroviteljstvom Grada Bratislave, 17. jula 2014. godine je otvorena izložba „ Tradicija i prisutnost drotarskog umeća u Slovačkoj“ koja je predstavila zbirku radova o drotarima (umetnost sa žicom) i njihovoj umešnoti. Otvaranju izložbe je prisustvovao oko 500 osoba. Među zvanicama su bile najuglednije ličnosti iz kulturnog, političkog i privrednog života Slovačke i Bratislave.

U okviru manifestacije uručena je skulptura raspuklog srca u kamenu, urađena od srebrnih niti. Skulptura se tradicionalno dodeljuje od 11.09.2001. godine kao gest pažnje i izraz solidarnosti slovačkog naroda sa žrtvama terorističkih akata i elementarnih nepogoda. Ove godine, skulpture su uručene ambasadama Republike Srbije, BiH i Bugarske.

Jan Figel, potpredsednik Narodne skupštine Slovačke i predsednik prtije KDH, je uručio nagradu ambasadoru Republike Srbije u Slovačkoj Republici, Šani Dermaku.