Printer Friendly Version Додела скулптуре распуклог срца у камену Амбасади Републике Србије у Братислави @ 18 July 2014 11:05 AM

У организацији Удружења Франциска Мартиненга, и под покровитељством Града Братиславе, 17. јула 2014. године је отворена изложба „ Традиција и присутност дротaрског умећа у Словачкој“ која jе представила збирку радова о дротарима (уметност са жицом) и њиховој умешноти. Отварању изложбе је присуствовао око 500 особа. Међу званицама су биле најугледније личности из културног, политичког и привредног живота Словачке и Братиславе.

У оквиру манифестације уручена је скулптура распуклог срца у камену, урађена од сребрних нити. Скулптура се традиционално додељује од 11.09.2001. године као гест пажње и израз солидарности словачког народа са жртвама терористичких аката и елементарних непогода. Ове године скулптуре су уручене амбасадама Републике Србије, БиХ и Бугарске.

Јан Фигел, потпредседник Народне скупштине Словачке и председник партије КДХ, је уручио награду амбасадору Републике Србије у Словачкој Републици, Шани Дермаку.