Printer Friendly Version Međunarodna donatorska konferencija – Brisel 16.07.2014. @ 7 July 2014 09:58 AM

U Briselu će se 16. jula 2014. održati međunarodna donatorska konferencia posvećena prikupljanju pomoći za potrebe otklanjanja posledica katastrofalnih poplava, koje su zadesile Republiku Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Konferenciju je inicirao predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom, a ideju je podržao i generalni sekretar UN Ban Ki-Mun.

Koordinatori Konferencije – Evropska komisija, Francuska i Slovenija - uputili su pozivno pismo velikom broju zvaničnika država, međunarodnih organizacija, civilnog sektora i privatnih kompanija, u cilju obezbeđivanja univerzalnog karaktera Konferencije i što većeg broja učesnika.

Predviđeno je da se predsednici Republike Srbije i Bosne i Hercegovine obrate učesnicima, dok će radni deo Konferencije biti na ministarskom nivou.

Pored političke poruke i humanitarne dimenzije, Donatorska konferencija će se baviti o problematikom upravljanja krizama, preventivnim merama u okviru politike civilne zaštite, klimatskim promenama i ''deforestacijom'', biće predstavljena zvanična dokumenta o procenjenoj šteti i obimu potreba Srbije i Bosne i Hercegovine, modalitetima rekonstrukcije (javno/privatno finansiranje), dok će na kraju potencijalni donatori opredeljivati iznos pomoći (finansijske ili u materijalu) za svaku državu pojedinačno.

Pripremni sastanak za Donatorsku konferenciju će se održati 8. jula 2014. godine u Parizu. Planirano je da se tokom pripremnog sastanka diskutuje o preliminarnim izveštajima o proceni potreba Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, dok će Zaključak sa sastanka poslužiti za upućivanje nekoliko ključnih poruka tokom Konfrencije.