Printer Friendly Version Међународна донаторска конференција – Брисел 16.07.2014. @ 7 July 2014 09:56 AM

У Бриселу ће се 16. јула 2014. одржати међународна донаторска конференциа посвећена прикупљању помоћи за потребе отклањања последица катастрофалних поплава, које су задесиле Републику Србију и Босну и Херцеговину. Конференцију је иницирао председник Републике Србије Томислав Николић у разговору са председником Француске Франсоа Оландом, а идеју је подржао и генерални секретар УН Бан Ки-Мун.

Координатори Конференције – Европска комисија, Француска и Словенија - упутили су позивно писмо великом броју званичника држава, међународних организација, цивилног сектора и приватних компанија, у циљу обезбеђивања универзалног карактера Конференције и што већег броја учесника.

Предвиђено је да се председници Републике Србије и Босне и Херцеговине обрате учесницима, док ће радни део Конференције бити на министарском нивоу.

Поред политичке поруке и хуманитарне димензије, Донаторска конференција ће се бавити о проблематиком управљања кризама, превентивним мерама у оквиру политике цивилне заштите, климатским променама и ''дефорестацијом'', биће представљена званична документа о процењеној штети и обиму потреба Србије и Босне и Херцеговине, модалитетима реконструкције (јавно/приватно финансирање), док ће на крају потенцијални донатори опредељивати износ помоћи (финансијске или у материјалу) за сваку државу појединачно.

Припремни састанак за Донаторску конференцију ће се одржати 8. јула 2014. године у Паризу. Планирано је да се током припремног састанка дискутује о прелиминарним извештајима о процени потреба Републике Србије и Босне и Херцеговине, док ће Закључак са састанка послужити за упућивање неколико кључних порука током Конфренције.