Printer Friendly Version Одржан концерт у Новим Замкама @ 30 June 2014 09:45 AM

У организацији „ARS Centrum – Братислава“ и „Jobintegra“, непрофитабилне организације која запошљава хендикепиране особе, а под покровитељством ППВ и МИиЕП Мирослава Лајчака, 28. јуна 2014. године у амфитеатру у Новим Замкама одржан је гала концерт Отокара Клајна и његових гостију.

Концерту је присуствовало преко 1.500 особа. Међу званицама су били: Марош Шефчович, потпредседник ЕК и комесар за организациона и институционална питања ЕУ, Милан Белица, гувернер Нитранског региона, и Гејза Пишингер, градоначелник Нових Замки.

Отокар Клајн је првак опере и ведета словачке и светске оперске сцене. Гости на концерту су били: Миклоша Ерика (сопран из Мађарске), Божена Феранцова (сопран из Словачке), Јитка Шапара-Фишерова (мецосопран из Словачке), Орсоља Ропсер (сопран из Мађарске), Сергеј Толстов (баритон из Русије) и хор и оркестар Словачке филхармоније.

На иницијативу О.Клајна концерт је био посвећен одавању признања за хуманост донаторима, као и обичним људима, који нису били равнодушни према судбини Србије и БиХ поводом катастрофалних поплава. Приход од концерта ће бити упућен Србији и БиХ.

М.Шефчович је у обраћању присутнима изнео да Србија и БиХ могу очекивати финансијску помоћ из фондова ЕУ.

Владимир Вондрак, модератор манифестације, је прочитао писмо ППВ и МИиЕП М.Лајчака, у коме је наведено да, поред већ исказане солидарности и упућене помоћи Србији и БиХ од стране Словачке, предстоји донаторска конференција на којој ће он иступити са новим иницијативама за помоћ.